Traditionelt
Traditionelt set har begravelser i Danmark været ret ensartede. Størstedelen fulgte et velkendt format: En kristen gudstjeneste i kirken med salmer efterfulgt af begravelse eller kremering. Der var naturligvis variationer alt afhængig af trosretning, men begravelser var overvejende religiøse begivenheder.
Stigende diversitet — nye begravelsesformer
I takt med, at det danske samfund er blevet mere og mere mangfoldigt og sekulært, er begravelsesformerne blevet langt mindre faste. Alt fra dresscode og musik til valg af sted og køretøj afspejler nu i højere grad personlige ønsker, snarere end traditioner.
Religiøse begravelser
Mange begravelser i Danmark er stadig traditionelle, trosbaserede ceremonier, ofte afholdt i et religiøst rum og ledet af en gejstlig. Religiøse begravelser giver mange mennesker stor trøst, idet de trækker på århundreders tradition og repræsenterer en velkendthed, som mange finder beroligende i en tid med sorg. Med næsten tre ud af fire danskere som medlemmer af folkekirken, er kristendommen stadig den største religion i Danmark. Uanset om det er en begravelse eller en kremering, kan kirkens trygge rammer, præsten eller ministeren, en genkendelig ceremoni og velkendte salmer hjælpe de efterladte med at sige farvel.
Flere trosretninger — nye muligheder
Efterhånden som den religiøse sammensætning i Danmark ændrer sig, og tusinder af danske statsborgere nu følger eksempelvis islam, hinduisme og jødedom, afholdes der stadig flere begravelser inden for disse traditioner. Den stigende mangfoldighed i samfundet har også ført til flerreligiøse begravelser, hvor ceremonier anerkender flere trosretninger på samme tid.
Borgerlige begravelser
Mange mennesker betragter en borgerlig begravelse som mere passende, når den afdøde ikke har haft et formelt forhold til nogen religion. En borgerlig begravelse kan defineres som en begravelse drevet af ønsker, overbevisning og værdier hos den afdøde og familien, ikke af troen og ideologien af personen, der forestår begravelsen.
I modsætning til en humanistisk begravelse, der slet ingen religiøs indhold har, kan borgerlige begravelser have lige så meget eller lidt religiøst indhold, som ønskes. Salmer og bønner er ofte inkluderet. Borgerlige begravelser kan afholdes i krematorier eller kapeller, men også på en række andre steder, der passer venner og familie.
Med en borgerlig begravelse kan familier arbejde sammen med ceremonimestre for at skabe deres egen ceremoni og fokusere mindehøjtideligheden på deres kære med en tone, der afspejler vedkommendes personlighed. Ceremonier kan omfatte verdslig musik eller salmer, poesi eller bibellæsninger, refleksioner eller bønner. Formatet for ceremonien er helt op til familien.
Valget mellem religiøs og borgerlig begravelse
Beslutningen om, hvilken type begravelse der skal afholdes, bør træffes på baggrund af den afdødes tro og de ønsker, som familien og vennerne, der arrangerer ceremonien, har. Hvis der ikke er noget formelt religiøst forhold, men der ønskes en religiøs begravelse, skal du kontakte din lokale kirke for at se, om det er muligt for den lokale præst eller minister at forestå begravelsen, og om det er muligt at afholde ceremonien der.
Fleksibel ceremoni med civil begravelse
Ikke-religiøse begravelser kan udføres af alle, herunder familie og venner, men de fleste vælger at benytte en uddannet ceremonimester til at hjælpe med at skabe og gennemføre ceremonien. Det smukke ved den borgerlige begravelse er fleksibiliteten til at inkludere både religiøse og ikke-religiøse elementer i ceremonien. Hvis den afdøde ikke havde en stærk religiøs tro, men modsat heller ikke havde antireligiøse følelser, tilbyder den borgerlige begravelse en god blanding af gammelt og nyt.
Hjælp fra bedemanden
Uanset om du vælger en religiøs eller borgerlig begravelse, kan din bedemand hjælpe med information om ledige lokaler og ceremonimestre i dit område. De kan også rådgive dig om de praktiske og økonomiske aspekter af begravelsesplanlægningen.